Sin categoría

BLUEFLOAT ENERGY I SENER INICIEN LA FASE DE PRESENTACIÓ DEL PROJECTE D’EÒLICA MARINA “PARC TRAMUNTANA” ALS DIFERENTS AGENTS DE L’EMPORDÀ

  • Parc Tramuntana es concep com un parc eòlic marí flotant a la costa empordanesa i representa una oportunitat per impulsar les energies renovables, potenciar l’economia i la sostenibilitat mediambiental del territori.
  • El projecte, encara en fase preliminar, respon als objectius de transició energètica 2030 i 2050 de la Generalitat de Catalunya i a la necessitat d’implementar fonts de generació d’energia renovables per lluitar contra el canvi climàtic.
  • El parc eòlic marí posicionarà l’Empordà com a referència en la lluita contra el canvi climàtic a Catalunya, tenint en compte que evitarà l’emissió de fins a 21 milions de tones de CO2 en la seva primera fase de 500 MW.
  • El projecte inclou una zona de recerca marina de primer nivell i generarà llocs de treball a la zona, tant en la seva fase de construcció com en les d’operació i manteniment.

 

Roses (Girona), 25 de gener del 2021.- BlueFloat Energy, empresa de desenvolupament d’energia eòlica marina amb presència internacional, i SENER, grup d’enginyeria i tecnologia referent mundial en els sectors de l’energia, infraestructures, aeroespacial i naval, han iniciat avui a Roses (Girona) la fase de presentació del projecte d’eòlica marina “Parc Tramuntana” en una taula de diàleg amb els diferents agents de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà.

El projecte està concebut com un parc eòlic marí flotant a la costa empordanesa. Parc Tramuntana representa una oportunitat per a tot el territori davant el repte del canvi climàtic, impulsant la sostenibilitat energètica, mediambiental i econòmica a partir de les activitats que podran brindar-se en l’àmbit energètic, pesquer, nàutic, turístic i de la investigació.

En aquesta fase preliminar, Parc Tramuntana està impulsant la participació de les administracions públiques, organismes, confraries, associacions empresarials i ambientals, així com la resta dels agents de la zona, per buscar l’encaix idoni en el territori, regenerar els ecosistemes de l’Empordà i facilitar la transició energètica cap a un model sostenible basat en fonts de generació renovable.

Per això, aquest dilluns 25 de gener, BlueFloat Energy i SENER s’han reunit amb la majoria dels representants dels municipis i organismes de l’Alt Empordà: Ajuntaments de Sant Pere Pescador i Roses, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, entitats ecologistes i empresarials, la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, el Casal del Pescador de Roses i el Parc Natural del Cap de Creus.

Per aquest dimarts, 26 de gener, està prevista la celebració en format virtual, a partir de les 18h, de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, on BlueFloat Energy i SENER presentaran el projecte als agents del Baix Empordà.

 

L’Empordà com a impulsor de la transició energètica

Parc Tramuntana està alineat amb els objectius de sostenibilitat energètica de la Generalitat de Catalunya, plasmats a la Llei de Canvi Climàtic de 2017, que té per objectiu que les tecnologies de generació d’electricitat renovable cobreixin el 50% de la demanda elèctrica de Catalunya l’any 2030, i el 100% l’any 2050. Amb Parc Tramuntana podria cobrir-se, en la seva primera fase de 500 MW, el 45% de la demanda elèctrica actual de la província de Girona, i pràcticament el 90% amb el parc en ple funcionament (capacitat total de 1.000 MW). Es garantirà, així, el subministrament energètic de tot el territori amb generació de km0.

L’objectiu és que el parc entri en funcionament cap al 2026 (fase 1), evitant l’emissió de fins a 21 milions de tones de CO2 en la vida útil del parc, i convertir l’Empordà en catalitzador de la lluita contra el canvi climàtic a Girona, tal i com marca la Llei de Canvi Climàtic i la regulació de la UE. A més a més, el projecte està ben enquadrat per obtenir part dels fons de recuperació europeus, inclosos en el Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea, per a la seva construcció.

Ubicat a alta mar, entre 10 i 22 km del golf de Roses, a nivell visual el parc evitarà l’ocupació d’espais terrestres i, per tant, serà molt menys invasiu que altres alternatives.

 

Dinamitzador econòmic, turístic i mediambiental de l’Empordà

S’està dissenyant la pràctica totalitat del Parc Tramuntana en les zones de veda ja definides pel sector de la pesca per no interferir en la seva activitat. A més, tal i com ocorre en projectes similars a nivell europeu, el parc contribuirà a la regeneració dels ecosistemes marins i a la biodiversitat.

Parc Tramuntana també preveu el suport a l’electrificació de les flotes pesqueres del territori, reduint així l’ús de combustibles fòssils i la seva aportació a la descarbonització d’indústries electrointensives com és el transport.

Pel que fa a la resta d’activitats econòmiques, Parc Tramuntana es concep com a dinamitzador de l’Empordà, generant llocs de treball directes i indirectes durant la construcció i operació del parc (enginyers, tècnics, operaris, biòlegs, investigadors, activitat portuària, turisme, hostaleria i restauració…).

A nivell turístic, Parc Tramuntana generarà un nou atractiu a la zona, tal i com passa en altres parcs eòlics marins europeus. De la mateixa manera, representa una oportunitat per impulsar la recerca i la innovació energètica per a les universitats, centres d’investigació i empreses gironines i catalanes, que poden tenir un paper fonamental en el desenvolupament del projecte.

Així mateix, es preveu que Parc Tramuntana estigui obert a la participació de les persones del territori que vulguin invertir en el projecte.

 

Sobre BlueFloat Energy

BlueFloat Energy és una empresa global de desenvolupament d’energia eòlica marina. Recolzada pel fons Quantum Energy Partners mitjançant la plataforma 547 Energy, l’equip de BlueFloat Energy el componen pioners de l’energia eòlica marina, amb amplis coneixements i experiència en el disseny, desenvolupament, construcció i execució de projectes d’energia eòlica marina flotant, i que comparteixen la mateixa passió: avançar en la transició cap a un futur energètic molt més net. Per a més informació: https://www.bluefloat.com/

Sobre SENER

SENER és un grup privat d’enginyeria i tecnologia fundat l’any 1956, especialitzat en els sectors de l’energia, infraestructures, aeroespacial i naval. Amb una plantilla de més de 2.300 professionals i oficines en cinc continents, SENER és líder en enginyeria i serveis en energies renovables en totes les etapes de disseny, desenvolupament i construcció. A Catalunya, SENER té les seves oficines a Cerdanyola del Vallès, on hi treballen prop de 400 enginyers. SENER es distingeix per la seva capacitat de crear solucions d’enginyeria innovadores i està col·laborant amb els seus clients en la implementació de l’eòlica marina per lluitar contra el canvi climàtic. Més informació: https://www.group.sener/es

 

Contacte de premsa:
Albert Rimbau
arimbau@atrevia.com
683 16 20 28